Καλωσήλθατε στο κατάστημά μας!

Χρειάζεστε Βοήθεια? Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-6849822

Φυτικά έλαια: Ιδιότητες και χρήσεις

Φυτικά έλαια-Αμυγδαλέλαιο, Δαφνέλαιο, JojobaΑπό τα πρώτα καλλυντικά που έχουν καταγραφεί είναι τα φυτικά έλαια. Καθένα παράγεται από διαφορετικά φυτά με κατάλληλη επεξεργασία και παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδιότητες, ενώ έχουν καταγραφεί οι κυριότερες χρήσεις τους. Τα οργανικά έλαια είναι προτιμότερα καθώς παράγονται με διάφορους τρόπους μέσω φυσικών μεταβολικών διαδικασιών και όχι με βιομηχανοποιημένες διαδικασίες.
Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην παραγωγή καλλυντικών και προϊόντων αισθητικής. Παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο χρήσιμα και ευρέως χρησιμοποιούμενα έλαια.

 

 

 

 

 

Έλαιο αμυγδάλου (Almond oil)


Είναι ίσως από τα πιο διαδεδομένα έλαια λόγω της ευρείας χρήσης του στην κοσμετολογία.
Χρησιμοποιείται κυρίως για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη A,E,B1,B2 και βιταμίνη Ε.
Βρίσκεται σε σαπούνια και ενυδατικές κρέμες μιας και είναι πολύ ενυδατικό.
Χάρη στην λεπτόρευστη μορφή του, απορροφάται πολύ εύκολα και γιαυτό δεν αφήνει αίσθηση λιπαρότητας, ούτε κλείνει τους πόρους του δέρματος.
Η διάρκεια ζωής του είναι μικρότερη από άλλα έλαια καθώς έχει την τάση να οξειδώνεται πιο εύκολα.

Κύριες χρήσεις του αμυγδαλέλαιου είναι:
Ξεβαφτικό προσώπου: Η λεπτή σύστασή του είναι ιδανική για ντεμακιγιάζ και κυρίως στην περιοχή των ματιών. Ενυδατώνει και καθαρίζει το δέρμα, ενώ περιέχει βιταμίνες E και D που θρέφουν τις βλεφαρίδες
Ενυδάτωση: Περιέχει ολεικο και λινολεικο οξύ και για το λόγω  αυτό ενδείκνυται για την ενυδάτωση, με μασάζ σε όλο το σώμα. Αποφύγεται τη χρήση του σε πρόσωπα με λιπαρότητα.
Είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της τοπικής ξηροδερμίας.
Τονωτικό μαλλιών: Πολλοί χρησιμοποιούν το έλαιο αμυγδάλου ως θεραπεία μαλλιών. Με συχνές εφαρμογές (μία με δύο φορές τη βδομάδα) μπορείτε να προσθέτε λάμψη στα μαλλιά σας. Θρέφει τις ρίζες ενώ είναι ιδανικό για την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη των μαλλιών.
Ιδανικά ρίξτε λίγες σταγόνες και κάντε μασάζ στο τριχωτό του κεφαλιού.

Έλαιο jojoba


Τεχνικά δεν είναι έλαιο αλλά υγρό κερί. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής λόγω της ιδιότητάς του να μην οξειδώνεται εύκολα.
Χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή σαμπουάν, κραγιόν και καλλυντικών καθώς και προϊόντων ενυδάτωσης.
Λόγω των εξαιρετικών μαλακτικών ιδιοτήτων του θεωρείται ιδανικό για ευαίσθητο ή με προβλήματα δέρμα.
Χάρη στην ομοιότητά του με το φυσικό σμήγμα θεωρείται πως με τη χρήση του μπορεί να αποτρέψει λιπαρά ή μεικτά δέρματα ώστε να παράγουν λιγότερο σμήγμα.
Έχει αντιφλεγμονώδη δράση χάρη στην παρουσία του μυριστικού οξέος και γιαυτό μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις αρθρίτιδας ή ρευματισμών, ψωρίασης, έγκαύματος από τον ήλιο ή σκασμένου δέρματος.


Μερικές από τις χρήσεις του είναι:
Ξεβαφτικό προσώπου: Χάρη στην πιο βαριά σύνθεσή του είναι κατάλληλο για την απομάκρυνση των καλλυντικών μεγάλης διάρκειας.
Ενυδάτωση προσώπου: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό ή αντικαθιστώντας την βραδινή ενυδατική κρέμα. Η χρήση του στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν προτείνεται μιας και μπορεί να αφήσει μια όψη λιπαρότητας, όμως η ενυδάτωση που προσφέρει σε ξηρό δέρμα είναι εκπληκτική.
Μαλλιά: Είναι ιδανική θεραπεία για τις ξηρές άκρες. Μπορεί ακόμα να βοήθησει σε περιπτώσεις ξηροδερμίας, πυτιρίδας ή ερεθισμένου τριχωτού, λόγω των αντιφλεγμονώδων ιδιοτήτων του.


Έλαιο δάφνης (Laurel oil)


Το δαφνέλαιο προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας με κύρια μέθοδο απορρόφησης το μασάζ.
Έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις,αντιπηκτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και γιαυτό χρησιμοποιείται συχνά για περιπτώσεις αρθρίτιδας, πόνων στη μέση και μυικών πόνων.
Οι κύριες χρήσεις του για περιποίηση σχετίζονται με τα μαλλιά.
Είναι κατάλληλο τονωτικό των μαλλιών και χρησιμοποιείται ως βοήθημα σε περιπτώσεις πυτιρίδας. Η πιο γνωστή του ιδιότητα αφορά την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης καθώς διεγείρει την δημιουργία νέων μαλλιών.
Ενδυναμώνει τα μαλλιά, δίνει λάμψη και όψη υγείας στα μαλλιά ενώ έχει παρατηρηθεί η ενίσχυση του χρώματος σε μελαχρινές.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από εγκύους.

 

 

Γενικές οδηγίες

 

Τα έλαια σε κάθε χρήση απαιτούν πολύ μικρή ποσότητα. Μόνο μερικές σταγόνες είναι αρκετές για να δράσουν τα συστατικά τους.
Η διάρκεια ζωής τους είναι συνήθως ένα με δύο χρόνια ενώ είναι προτιμότερο να φυλάσσονται σε σκιερό μέρος και σε γυάλινο σκουρόχρωμο μπουκάλι.
Το έλαιο αμυγδάλου και το έλαιο jojoba μπορούν να συνδυαστούν με αιθέρια έλαια προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για αρωματοθεραπεία.
Σε περιπτώσεις δερματικών καταστάσεων προτείνεται η δοκιμή μικρής ποσότητας του επιλεγμένου ελαίου, σε μια μικρή περιοχή ή η συμβουλή του φαρμακοποιού σας.
Επιλέγετε πάντα καλής ποιότητας έλαια καθώς τείνουν να προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα.

 

Μπορείτε να βρείτε τα παραπάνω φυτικά έλαια εδώ: http://myhomepharmacy.com/beauty/oils/oils.html